Zaparcia u kobiet w ciąży jak je zlikwidować

0
105

Zaparcia to problem zarazem pań jak i panów ale szczególnie na tego typu dolegliwość narażone są kobiety w ciąży
Badania przeprowadzone na świecie potwierdzają że 75% wszystkich kobiet w ciąży miewa wzdęcia i problemy z wypróżnianiem.
Zaparcia u kobiet w ciąży są wynikiem stresu,nie odpowiednim nawodniem organizmu

Przyczyną są zmiany jakie zachodzą w organizmie kobiety w czasie ciąży,między innymi spowolniony ruch jelit w wyniku tego jelita nie są w stanie prawidłowo trawić pokarmów, również zmiana diety niekorzystnie wpływa na prawidłowe wypróżnianie. Warto więc skorzystać z porad lekarza który może zalecić odpowiednie leki,lub zmianę diety.

Zmiana i rodzaj żywności mogą okazać się pomocne w tych warunkach . Kobietom w ciąży lekarz zaleci spożywanie warzyw i owoców, które zawierają dużo błonnika. Błonnik korzystnie wpływa na prace jelit. Jednym z takich owoców jest kiwi ,lekarze zachodni w pierwszej kolejności zalecają go kobietom w ciąży,sugerują spożywanie dwóch owoców kiwi dziennie w problemach z zaparciami.

Od setek lat w Chinach ten smaczny owoc wykorzystywany jest w leczeniu niestrawności i problemach jelitowych ,owoce korzystnie wpływają na rozwój dobrych bakterii jelitowych o raz trawienie białek ,hamują rozwój złych szczepów bakterii. Źródłem błonnika jest również ananas,płatki owsiane,chleb razowy to również produkty które pomogą nie kiedy uporać się z zaparciami .

Ale dzienna dawka błonnika nie może przekroczyć 25 gram, nadmierne spożycie może wywołać biegunkę (zmniejsza zawartość potasu w organizmie) a to prowadzi do odwodnienia które z kolei szkodzi ciężarnej jak również i dziecku. Nie kiedy przyczyną powstawania zaparcia u kobiet w ciąży jest nadmiar żelaza (żelazo zapobiega niedokrwistość dziecka) ale nadmiar jest szkodliwy i warto poprosić o ustalenie dawki przez lekarza. Odpowiednie nawodnienie organizmu również wpływa korzystnie na prace jelit i nie tylko ale również na skórę.

W czasie ciąży wskazana jest rezygnacja z bananów w to miejsce lepiej zjeść jabłko średniej wielkości to również korzystnie wpływa na wypróżnianie. Nasiona lnu od wieków sprawdzają się również w leczeniu zaparć ,szklanka ciepłej wody wypita na czczo również może okazać się skutecznym naturalnym lekiem w tej dolegliwości.

Przyczyną powstawania zaparcia u kobiet w ciąży może być nadmierne spożywanie kawy,niedostateczna ilość snu,alkohol,uboczne działania nie których leków,stres choroby takie jak cukrzyca,choroby przewodu pokarmowego .Pamiętaj jeśli lekarz nie zalecił Ci środków przeczyszczających nigdy nie stosuj ich bez jego zgody to bywa niebezpieczne.Zaparcia u kobiet w ciąży były,są i będą ale można z nimi walczyć kochane panie,podstawa to odpowiednia dieta.